miercuri, 27 noiembrie 2013

Retete delicioase cu Bors - Sarmalute în foi de viţă cu borş


       Sărmăluţe în foi de viţă cu borş, un deliciu culinar

       Ingrediente: 1kg carne tocata (2/3 carne porc; 1/3 carne vita), 200g orez, 2 morcovi medii, 2 cepe, 3 rosii, 1 ardei iute, 2 ardei grasi rosii, 1 l Bors Cimbrisor, 60 foi de vita, 2 oua, 200g kaiser afumat, verdeata,  marar si patrunjel, 1/2 telina, 1/2 varza dulce, condimente: sare, piper, foi dafin, ienibahar.

      Preparare: Ceapa se taie cubulete; morcovul si telina se dau pe razatoarea mica; rosiile se curata de coaja si se taie cubulete; ardeii grasi si ardeiul iute se taie cat mai marunt; verdeata se toaca. Se caleste ceapa cu 2-3 linguri ulei intr’o cratita pana devine usor aurie. Se inabusa cu un paharel (DE tuica! nu CU tuica ) cu apa. Se adauga morcovul, telina si orezul si se mai lasa pe foc inca 10-15 minute. Lasam compozitia sa se raceasca dupa care adaugam carnea, verdeata si ouale. Daca compozitia este prea fierbinte in momentul in care adaugam ouale riscam sa facem omleta si nu sarmale. Amestecam bine compozitia. Se condimenteaza dupa gust. Desi am gasit in unele locuri recomandarea de a nu adauga sare in compozitie, noi nu v’am recomanda asta deoarece majoritatea ingredientelor care formeaza compozitia sunt dulci. Oparim bine frunzele de vita de vie si… acum vine cea mai frumoasa parte a gatitului de sarmalute: impachetarea. Nu am putea sa va explicam aici tehnica insa suntem convinsi ca dupa vreo zece incercari o sa inceapa sa va iasa. Se aseaza pe fundul vasului roman un strat de varza calita si deasupra lui sarmatulete. Printre ele se aseaza frunzele de dafin si feliile de kaiser afumat. Noi am asezat sarmalutele in asa fel incat pe mijloc sa ne ramana un spatiu in care am adaugat varza tocata, frunze de dafin si felii de kaiser. Deasupra sarmalutelor se aseaza uniform rosiile, ardeii grasi si ardeiul iute. Se adauga borsul acru amestecat cu pasta de tomate pentru fierbere. Se acopera cu varza tocata si se da la cuptor. Se lasa la cuptor la foc mic cca 1 1/2 – 2 h. Se verifica sa fie fierte.
       Se servesc cu mamaliguta si smantana. De baut noi am recomanda ceva care sa poata stinge ardeiul iute. Asadar: un vin rosu sec sau demi-sec, o bere si... de ce nu o tuica buna. Am opta pentru ultima ca sa mai taie avantul colesterolului din farfurie. 

       Pofta mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu